LINDY HOP - Nybörjare 1

Första träningen
Sedvanlig presentation av ledarna som till och med varit värlsdmästare i Lindy Hop. Det bådar ju gått kan man tycka. Utan musik trava runt i lokalen som en skock får. Lite mycket folk men annars fint, härligt stor spegel på ena väggen så att man kan se hur kul det ser ut när man dansar. En annan vägg är helt i glas och på andra sidan finns bord där man kan sitta och titta på andra som tränar.
På med musiken och den är helt rätt! Swing Kids Schysst swing och härligt gung. En, två, tre (på taktslagen) och sedan gung på fyran då man står still. Det verkar vara kärnan i det hela.  Efter lite olika taktövningar så blev det genast knepigare. Hålla hand (vänster för kille), mitt emot varandra. Vänster fot lite bakåt, dra samtidigt i armen för att få igång tjejen åt rätt håll. Vridning medurs på tvåan och sedan klar med 180 grader på trean lite bredbent och så gungar vi på fyran. Korsa ben (helst framför) och fullfölj varvet runt. På typ tvåan ska arm släppas runt tjejens midja och på kanske trean tryck tillbaka med vänster arm för att få ut henne. Lyckas man med detta har man genomfört en "Swing out" .  Glömmer man att släppa loss tjejen fastnar hon på sidan och det blir en "Circle" istället, alltså inte heller helt fel.

Under the Arc Från läge "Cirlce" gör båda ett mysigt bakåtsteg för att sedan ha möjligheten att briljera med en "Under the Arch" (snurr under arm medurs) eller en nonchalant prommenad ....."Walk" kanske är det egentliga namnet, vet ej! Efter detta är det bara att sätta igång igen med "Swing out" eller "Circle".

Nu börjadet det bli riktigt svettigt och varmt i salen, men riktigt kul!
Lektion 2
Tränat hemma en hel del fast det har faktiskt inte gått så vidare bra. Såg verkligen fram emot att få riktig träning.  Började med gå-runt-i-salen-repetition för att komma in i takten. Men redan direkt när det vi hade lärt oss förra gången skulle göras kändes det otroligt mycket bättre. Det kändes inte som om man hela tiden var lite efter utan känslan var mer att man var med musiken. Härligt! Precis när det gick som bäst kom dock ett riktigt bakslag när jag råkade trampa på min partners tå, klumpigt men sånt händer på danskurs ibland. JagFörlåt... om ursäkt ordentligt och sa att jag hoppades att hon inte skulle komma med stort bandage nästa gång. Som tur var så talade hon då om att hon inte kunde komma nästa gång, annars hade jag kanske undrat hur det egentligen hade gått med hennes tå.

Twist!! Tjejerna skulle lära sig ett nytt steg! Twist. Innan hade de lätt och ledigt spatserat omkring som vilken söndagspromenad som helst. Nu skulle det hela tiden twistas i varje steg som inte var en snurr eller så.  De övade länge och väl (vi fick drickpaus). Sedan skulle vi göra samma turer som vi så bra kunnat förut med det enda lilla tillägget att de skulle twista sig fram. Musiken startade, inräkning gjodes och så satte vi igång. Snabbt utbröt dock skratt och fnitter i lokalen. Twist gick bra men twist och annan bestämd rörelse, speciellt då en kavaljer försöker drar lite i ens arm verkade inte riktigt så enkelt.
Lektion 3
Nu när man trodde att man var kung på dansgolvet blev det riktigt tungt när de fräcka instruktörerna hävdade att vi bara "fuskat" oss genom grundsteget. "En, två, tre (på taktslagen) och sedan gung på fyran" som vi så utförligt tränade på under första och andra lektionen var alltså bara halva sanningen. Den korrekta varianten heter: En, Två, TRIPPEL-steg osv. Ett trippelsteg är som att trippa fram eller liksom snava till eller som instruktionen löd: "Skutta runt som ni gjorde när ni var små!". Missnöjet med att blivit lurad i två lektioner kom man snabbt över eftersom detta trippelsteg föll sig rätt så självklart i musiken. Dessutom gjorde de små trippande stegen (som ibland kan vara riktigt långa) att det fanns möjlighet att rätta till en liten obalans eller lättare kunna få till en bra rotation. Speciellt tjejernas steg blev tydligen lättare när man inte skulle gunga till utan istället skutta runt.
Lektion 4
På denna lektion fick vi verkligen upp värmen. Egentligen inte så mycket nytt men vi började med ordentligt mycket fri dans. Hela låtar utan partnerbyte och högre tempo resulterade i många blöta ryggar men samtidigt ett bra samtalsämne om inte annat. Tillslut satt stegen riktigt bra,  kanske inte perfekt men det kändes helt klart som om någon ny tur skulle göra susen. Och då kom den  - "Swing-out" direkt efter en "Circle". - Äntligen!, ropade någon i salen...

Förutom denna nya tur som för tjejerna inte alls var något direkt nytt gjorde vi en grundlig repetition på förningen. Det behövdes, otydlig förning speciellt nu när det går lite fortfarande blir inte alls bra och det är ju lika bra att lära rätt från början. Vid varje tillfälle för ny tur i dansen finns nu också olika saker man kan göra och då måste tjejerna känna av vad som är på gång och inte chansa på att det är den turordning som vi tidigare alla dansat efter.
Lektion 5
Inga direkta nyheter utan istället mer träning på det vi lärt oss tidigare. Ringträning på grundstegen med fokus på trippelsteget som ska göras i en nedåtgående rörelse och samtidigt med förflyttning. Om man gör detta rätt under dansen ska man (enligt instruktörerna) bli riktigt trött i lårmusklerna efter en danslektion....måste nog erkänna att jag inte fått den känslan ännu. Förklaring till det kan ju antingen vara att jag är väldigt vältränad eller kanske den mer troliga förklaringen, jag gör inte helt rätt!!

Promenad
Sedan var det specialträning på de olika varianterna vi har att välja på från "sluten" fattning. Alltså växla mellan "Under the Arch" eller "Swing-out". Detta gjorde alla på kommando unisont. När vi sedan skulle dansa fritt från detta läge valde jag att sätta igång en promenad, som är det tredje alternativet vi har. Visserligen hade vi ju tränat på de två andra men är det fritt så är det! När vi stannade upp nästa gång fick vi (jag) beröm för detta modiga initiativ av instruktörerna!!
Yeeaa!
Tjejerna fick en rejäl omgång med egen träning på Twisten. Det verkar svårt även om flera nu verkar ha förstått hur det ska gå till nu. Vi killar tränade samtidigt det grundsteg som vi traglat till leda ända sedan första lektionen.....Efter en sådär 25-30 varv började man bli riktigt yr i bollen.

Avslutade med en omgång till med Charlston-steg och tränade på start och avslut av denna tur. Det börjar kännas som om man dansar mer på riktigt nu när det är fler turer som det går att välja på och att flytet ökar. Som vanligt var stämningen god och de flesta på mycket glatt humör!
Sista träningen
Nu var det alltså upp till bevis, sista träningen och man skulle vara full-lärd...Började med lite schysst uppvärmning för att få in takten igen. Sedan blev det ganska mycket fri dans men så fick vi lära oss turen med stort T. "Kick the Dog" heter turen, helt sanslöst namn och för de närmast invigda (i detta fall inte just på själva dansen) mycket passande. Övriga, speciellt hundägare bör hoppa över beskrivningen som nu följer och gå direkt till nästa stycke. Alltså, här ska det sparkas. Utgå från sluten position, börja föra som om det skulle bli en promenad men tryck inte fram tjejen framför dig utan håll emot med vänstra handen. Kicka nu med ytterfötter inåt mot varandra, litet steg fram och en kick ut från varandra och avsluta sedan turen med en lite mer ordentlig kick inåt mot varandra igen, killen ska ha foten över tjejens men se till att hon inte sparkar för högt! För att få den rätta känslan här är det nog viktigt att verkligen tänka sig något att fota till i varje kick. Som de invigda kan förstå så har detta blivit något av en favorittur.

En annan variant på en tur fick vi också lära oss. Eller snarare blev vi lurade till det. Det verkar uppenbart att det inte alls finns någon sådan här tur utan vi skulle bara se ordentligt löjliga ut, men kul hade vi i alla fall. Kort beskrivet var det den vanliga promenaden men på dubbelstegen ska man dra in kinderna och föra huvudet fram och tillbaka mot varandra som en pickande höna eller något sådant. Det pinsamma i det hela var kanske att jag fick personligt beröm för att jag var så duktig på pickandet var den fräcka ledaren. (Jag trodde också ganska länge att det verkligen var en tur på riktigt).

Dansen avslutades med att ljuset dämpades i lokalen, alla ställde sig parvis i en tät ring och sedan "slängdes" ett par in i taget i ringen för att visa upp några tuffa turer. Resten såg till att stämningen hölls på topp med swinggung och handklappar i takt till musiken, även lite jubel när någon gjorde något extra läckert. Det var riktigt häftigt men ganska svårt att få till något inne i ringen.

När lektionen var slut blev vi glatt överraskade när ledarna bjöd på massor av fruktsallad och glass!!!! Jättetrevligt initiativ.
Glass&Fruktsallad!!!!

Tillbaka